Staaroperatie
- Wat is een staaroperatie?
- Hoe wordt een staaroperatie uitgevoerd?
- Type lenzen
- Herstel na een staaroperatie
- Kunnen er complicaties optreden na een staaroperatie?
- Wat kunt u van het resultaat verwachten?
- Vergoeding en kosten van een staaroperatie
- Staaroperaties met korte wachttijden bij Spectrum Oogzorg
- Staaroperatie ervaringen bij Spectrum Oogzorg
Op deze pagina vind je informatie over de behandeling staaroperatie. Deze tekst is geschreven door echte mensen voor echte mensen & gecontroleerd door onze optometristen Ella Mol en Kim Kuppens.
Bij Spectrum Oogzorg kunt u snel terecht voor een staaroperatie. De wachttijden zijn kort.
Wat is een staaroperatie?
Een staaroperatie is een operatie waarbij uw troebele ooglens met een chirurgische behandeling wordt vervangen.
Wilt u een staaroperatie uit laten voeren? Heeft u al een verwijzing van de huisarts ontvangen? Neem dan direct contact op om een eerste afspraak te plannen.
Hoe wordt een staaroperatie uitgevoerd?
Een staaroperatie is een veelvoorkomende ingreep waarbij de troebele lens wordt vervangen door een heldere lensimplant. Hierdoor wordt het zicht verbeterd en kunt u weer scherp zien. De operatie wordt door onze oogartsen onder plaatselijke verdoving uitgevoerd en duurt ongeveer 20 minuten. Na de operatie is er vaak al direct een verbetering van het zicht. Meestal kunt u na een paar dagen weer aan het werk of uw dagelijkse activiteiten uitvoeren.
Bij Spectrum Oogzorg zorgen onze ervaren oogartsen en moderne technieken voor een veilige en comfortabele operatie.
Type lenzen
Standaard monofocale lens
Deze lens geeft een scherp beeld op één afstand. U kunt ervoor kiezen om op afstand of dichtbij scherp te zien. U blijft dus altijd op de andere afstand afhankelijk van een bril.
Goed om te weten: de cylindersterkte wordt niet gecorrigeerd door deze lens.
Torische monofocale lens
Met deze lens is het mogelijk om uw cylindersterkte te corrigeren of af te zwakken zodat u op 1 afstand (verte of dichtbij) scherp kunt zien zonder bril.
EDOF (torisch) lens
De afkorting EDOF staat voor Extended Depth Of Focus. Het brandpunt van deze lens is uitgerekt wat er voor zorgt dat u niet alleen op afstand scherp kunt zien maar ook op de middenafstand. Denk aan uw computer of uw navigatie in de auto. Voor het echte leeswerk heeft u wel een lichte leesbril nodig. Deze lens is er ook in een torische variant waardoor de cylindersterkte gecorrigeerd kan worden.
Multifocale (torisch) lens
Een multifocale lens geeft een scherp beeld voor veraf, middenafstand en het lezen. Deze lens maakt mensen brilonafhankelijk en geeft veel kijkvrijheid. In deze lens zijn verschillende kleine ringetjes gemaakt. Hierdoor ontstaan 3 focuspunten. De hersenen kiezen het juiste beeld. Hier hoeft u niet zelf over na te denken. Dit went vanzelf. Ook deze lens is er in een torische variant.
Herstel na een staaroperatie
Wat kunt u verwachten na uw staaroperatie? Het herstel na een staaroperatie is meestal snel en comfortabel. Na de operatie is er vaak al direct verbetering van het zicht en kunt u na een paar dagen weer aan het werk. Het is wel verstandig een begeleider mee te nemen op de dag van de behandeling, want u kunt niet zelf terug reizen met een afgeplakt oog.
Het is belangrijk om de eerste week na de operatie rust te nemen en de aanwijzingen op te volgen, zoals het dragen van een zonnebril en het gebruik van oogdruppels. Mogelijk ervaart u tijdelijk een gevoel van droogte, branderigheid of alsof er een zandkorrel in het oog zit, maar dit verdwijnt meestal na enkele dagen tot weken. In zeldzame gevallen kan er een tweede operatie nodig zijn om het resultaat te optimaliseren. Na zo’n vier weken meet de oogarts uw uiteindelijke gezichtsscherpte en krijgt u een brilrecept voorgeschreven.
Over het algemeen is een staaroperatie een veilige en effectieve ingreep om het zicht te verbeteren.
Kunnen er complicaties optreden na een staaroperatie?
Zoals bij elke operatie kan ook een staaroperatie complicaties geven. Zo is er een kans (één op de honderd patiënten) dat tijdens de ingreep een scheurtje in het lenszakje ontstaat (kapselscheur). Ook kunt u na de operatie nastaar krijgen. Het zakje waar de nieuwe lens in zit, wordt dan ook een beetje troebel. Dat is overigens makkelijk met behulp van een laser te verhelpen. Een zeldzaam voorkomende complicatie is vochtophoping in de gele vlek aan de achterkant van het netvlies (macula-oedeem). Dit komt vaker voor bij mensen met diabetes. Een zeer zelden voorkomende complicatie (één op de tweeduizend patiënten) is een bacteriële infectie (endophthalmitis).
Wat kunt u van het resultaat verwachten?
Een staaroperatie is een veilige behandeling en heeft meestal een goed resultaat. Bedenk wel dat uw oog de sterkte van de kunstlens niet kan aanpassen voor dichtbij of veraf. Het zal dus nodig zijn een nieuwe bril of contactlenzen aan te laten meten om weer scherp te kunnen zien. Ook kunnen oogartsen de kunstlens net zo sterk maken als uw bril of contactlens. In dat geval heeft u na de staaroperatie geen bril meer nodig.
Vergoeding en kosten van een staaroperatie
De kosten van de staaroperatie worden volledig door uw zorgverzerkeraar vergoed, mits Spectrum een contract heeft met uw zorgverzekeraar. Zie hiervoor ons overzicht. Indien u minder afhankelijk wilt zijn van een bril kunt u kiezen voor een torische, EDOF of multifocale lens. Voor deze lenzen wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.
Staaroperaties met korte wachttijden bij Spectrum Oogzorg
Bij Spectrum Oogzorg bent u verzekerd van een effectieve staaroperatie met korte wachttijd. Voor uw staaroperatie kunt u bij onze vestiging in Rozendaal terecht. Heeft u uw doorverwijzing van de huisarts gekregen? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.
Staaroperatie ervaringen bij Spectrum Oogzorg
Een lenswissel operatie is een behandeling waar u zich natuurlijk goed op wilt oriënteren. Lees hier over de ervaringen van andere patiënten die we bij Spectrum Oogzorg succesvol behandeld hebben met een lenswissel.