Maak een afspraak

HomeOogaandoeningenNetvliesloslating

Netvliesloslating

Op deze pagina vindt u alle informatie over netvliesloslating.

Snel navigeren naar:

Wat betekent netvliesloslating?

Aan de binnenkant van het oog zit het netvlies. Vóór het netvlies zit het glasvocht. Dit is een doorzichtige gelei. Het netvlies zit op een paar plekken vast aan het glasvocht. Soms komt het glasvocht los van het netvlies, waardoor er een scheurtje in komt. Door dat scheurtje kan vocht onder het netvlies komen. Als dat gebeurt, raakt het netvlies los van de laag eronder. Dat noemen we een netvliesloslating.

Een netvliesloslating komt vaak voor. De aandoening moet altijd behandeld worden, anders leidt het tot slechtziendheid of zelfs blindheid.

Wat zijn de symptomen bij netvliesloslating?

U voelt niets van een netvliesloslating. Ook al doet het geen pijn, u kunt wel de volgende klachten ervaren:

  • opeens ziet u zwevende vlekjes, sliertjes, stipjes of spinnetjes;
  • u ziet lichtflitsen, die doen denken aan bliksemschichten;
  • u ziet een zich uitbreidende, donkere vlek vanuit de ooghoek. Soms lijkt het alsof er een gordijn voor een deel van het oog zit, of dat u over een muurtje heen moet kijken;
  • u ziet slechter.

Hoe ontstaat netvliesloslating?

In verreweg de meeste gevallen ontstaat een netvliesloslating door een of meerdere scheurtjes in het netvlies. U heeft meer kans op netvlietloslating als:

  • u ouder bent dan vijftig jaar. Het glasvocht krimpt als u ouder wordt en kan dan loskomen van het netvlies. Dit heet glasvochtloslating. Het netvlies kan daarbij scheuren;
  • netvliesloslating in uw familie voorkomt;
  • u erg bijziend bent en dus een hoge min-sterkte heeft. In dat geval ziet u dingen op afstand slecht of bijna niet zónder bril of contactlenzen;
  • u een harde klap op uw oog heeft gekregen, bijvoorbeeld met een bal;
  • u een staaroperatie heeft ondergaan. De kans hierop is klein;
  • u eerder een netvliesloslating aan één oog heeft gehad. De kans dat dat ook aan het andere oog gebeurt, is dan groter;
  • u dunne, zwakke gebieden in het netvlies heeft;
  • u de oogaandoening prematuren retinopathie (ROP) heeft;
  • u man bent. Netvliesloslatingen komen iets minder vaak voor bij vrouwen.

U kunt ook een netvliesloslating krijgen, zonder dat er een scheurtje in het netvlies zit. Dit komt zelden voor. Het gebeuren als u bijvoorbeeld:

Neem direct contact met een oogarts op als u onderstaande ervaart:

  • u ziet opeens zwarte, zwevende vlekjes;
  • u ziet lichtflitsen/bliksemschichten;
  • u heeft erge pijn aan het oog;
  • uw oog is heel rood;
  • u ziet minder goed, alsof er bijvoorbeeld een gordijn deels voor uw oog zit.

Een specialist spreken?

Hoe weet ik of mijn netvlies heeft losgelaten?

Een netvliesloslating is aan de buitenkant van het oog niet zichtbaar. De opticien kan dat niet zien. Heeft u klachten die bij passen bij een netvliesloslating, dan zal de huisarts u verwijzen naar een oogarts. Om de diagnose te stellen, bekijkt de oogarts uw ogen met verschillende lenzen. Voorafgaand krijgt u een paar oogdruppels toegediend, die de pupil verwijden. Als dat niet afdoende werkt, maakt de oogarts een echo van het oog.

Kan ik netvliesloslating voorkomen?

Is er een scheurtje in uw netvlies geconstateerd, dan kan een laserbehandeling netvliesloslating voorkomen. U krijgt eerst verdovende oogdruppels toegediend, waarna u een contactlens in het oog krijgt. De laserstraal gaat door de lens en veroorzaakt kleine littekentjes om het scheurtje. Zo kan er geen vocht meer onder het netvlies komen en krijgt u geen netvliesloslating.

Hoe ziet de behandeling van netvliesloslating eruit?

Heeft u eenmaal een netvliesloslating, dan moet dit snel behandeld worden. Niets doen, leidt tot slechtziendheid of zelfs blindheid aan het oog. De behandeling bestaat altijd uit een operatie. De oogarts bepaalt welke operatie u krijgt. Er zijn verschillende netvliesoperaties mogelijk.

1. Glasvochtoperatie (vitrectomie)

Dit is de meest voorkomende operatie bij netvliesloslating. De oogarts haalt daarbij eerst het glasvocht zoveel mogelijk uit uw oog. Daarna krijgt u een speciale vloeistof in het oog, die het netvlies op zijn plaats drukt. Vervolgens behandeld de oogarts het netvlies met een laser, waarbij kleine littekentjes rondom het scheurtje in het netvlies ontstaan. Zo kan er geen glasvocht meer onder het netvlies komen. Daarna haalt de oogarts de speciale vloeistof weer uit het oog en vult het  op met gas of olie. Het netvlies wordt daardoor de eerste tijd op zijn plek gedrukt, zodat het zich goed kan vasthechten aan de onderlaag.

2. Bandje om het oog (cerclage of plombe)

Bij deze operatie krijgt u een kunststof bandje (cerclage) rond het oog aangebracht. De oogarts trekt dat bandje een beetje aan, waardoor het netvlies wat insnoert. Zo trekt het glasvocht minder aan het netvlies. Na plaatsing van het bandje prikt de oogarts een gaatje in de oogbol. Daardoor kan het vocht onder het netvlies weglopen. Op de plek van het netvliesscheurtje krijgt u een extra stukje kunststof (plombe) onder het bandje. Dit drukt het scheurtje van buitenaf dicht. Om het scheurtje van binnenuit dicht te drukken, kan de oogarts soms lucht of gas in de oogbol spuiten. Deze stoffen verdwijnen vanzelf uit het oog.

Wat kunt u van het resultaat verwachten?

Het herstel verschilt per persoon, wel weten wij uit ervaring het volgende:

  • Geef uzelf de tijd om van een netvliesoperatie te herstellen. Het oog kan na de behandeling gezwollen, rood en gevoelig zijn. Bij negentig procent van de patiënten zit het netvlies na de operatie weer goed vast. In zeldzame gevallen is een tweede of soms derde operatie nodig.
  • Zelfs als de operatie goed is verlopen, kunnen sommige mensen daarna nog steeds minder goed zien. Dit kan gebeuren als de gele vlek (macula) is losgekomen bij de netvliesloslating. De macula is belangrijk om scherp te kunnen zien.
  • Na een glasvochtoperatie vertroebelt de ooglens. U krijgt dan staar. Dat gebeurt bij oudere mensen meestal binnen één tot drie jaar. Bij jongere mensen duurt dat meestal langer. Om de vertroebeling te verhelpen, krijgt u een staaroperatie.
  • Na een netvliesloslating is de kans groter dat u in dit ook in het andere oog krijgt. Vooral als een netvliesloslating vaker in uw familie voorkomt.
  • Na de operatie komt u nog een tijdjes voor controles bij de oogarts. Afhankelijk van uw situatie bespreekt de oogarts hoe vaak en hoe lang dit nodig is.

Waarom Spectrum Oogzorg?

Bij ons gaat u naar de optometrist als het kan en naar de oogarts als het moet. Onze optometristen hebben ruime klinische ervaring en staan steeds in contact met de oogarts (direct of online). Wij werken met de modernste diagnostische apparatuur en informatietechnologie. Dit resulteert in snelle toegangstijden, een klantgerichte benadering en geborgde kwaliteit. Mogen we u ook helpen?

Neem direct contact op

Terug naar het overzicht

Spectrum oogzorg

Kliniek voor innovatieve oogheelkunde

  • De beste oogspecialisten
  • Optimale patiëntbeleving
  • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
  • Zeer korte wachttijden
Spectrum Oogzorg
Rosendaalselaan 30
6891 DG Rozendaal