Maak een afspraak

HomeOogaandoeningenDiabetische retinopathie

Diabetische retinopathie

Op deze pagina vindt u alle informatie over diabetische retinopathie. Bij Spectrum Oogzorg kunt u snel terecht voor een behandeling en consult. De wachttijden zijn kort. 

Snel navigeren naar:

Wat betekent diabetische retinopathie?

Bij diabetes heeft u te veel glucose (suiker) in het bloed. De glucose beschadigt de bloedvaten in het lichaam. Dat gebeurt ook met de kleine bloedvaatjes in het netvlies (het binnenste laagje van het oog). Schade aan het netvlies door diabetes heet diabetische retinopathie.

Ongeveer 35% met diabetes krijgen hier last van. Dat geldt zowel voor mensen met diabetes type I als diabetes type II. Door deze aandoening kunt u slechter gaan zien. Wordt het niet tijdig behandeld, dan kunt u blind worden.

Wat merkt u van deze oogaandoening?

Diabetische retinopathie ontstaat meestal in beide ogen, maar niet altijd tegelijk. In het begin heeft u vaak nog geen klachten. Die krijgt u pas als het netvlies al is beschadigd. Om die reden zijn controles zo belangrijk. Als er blijvende schade is aan uw netvlies, kunt u de volgende klachten krijgen:

  • u ziet minder goed of wazig;
  • de beelden die u ziet, zijn  vervormd;
  • u ziet kleuren minder helder;
  • u ziet dubbel;
  • u ziet minder goed in het donker (nachtblindheid);
  • u ziet bewegende vlekjes of slierten;
  • u krijgt pijn aan één of beide ogen;
  • u ziet plotseling veel slechter. Dit kan gebeuren bij een bloeding in het oog.

Herkenbaar? Maakt u dan een afspraak met de oogarts. Doe dat meteen als u plotseling slechter ziet, of ineens veel pijn aan één of beide ogen heeft.

Neem direct contact op

Welke soorten diabetische retinopathie bestaan?

In totaal zijn er twee verschillende soorten te onderscheiden.

1. Niet-proliferatieve diabetische retinopathie
​​

De bloedvaatjes in het netvlies rekken een beetje uit en kunnen wat vocht en vet gaan lekken. Voor een deel hoopt dit zich op in het netvlies. Zodra de bloedvaatjes meer gaan lekken, krijgt u klachten.

2. Proliferatieve diabetische retinopathie

Als de bloedvaatjes in het netvlies juist nauwer worden, krijgt het oog te weinig zuurstof. Het oog probeert dit op te lossen door nieuwe bloedvaatjes te maken. Deze bloedvaatjes zijn niet zo sterk en gaan snel kapot. Bloed, vocht en vet kunnen dan binnenin het oog komen.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Als u diabetes heeft, is het belangrijk regelmatig bij de oogarts uw netvlies te laten controleren. Hoe eerder diabetische retinopathie wordt ontdekt, hoe beter. Het is lang niet altijd nodig dat uw ogen behandeld worden. Dat gebeurt alleen bij ernstige of snel verergerende klachten. In dat geval zijn de volgende behandelmethoden mogelijk:

  • Laserbehandeling. Uw ogen kunnen met de laser worden behandeld, als de bloedvaatjes van het netvlies beschadigd zijn. De laserstralen dichten de lekkende bloedvaatjes en kunnen ook het woekeren van bloedvaatjes remmen. Een laserbehandeling kan er alleen voor zorgen dat uw gezichtsvermogen minder snel afneemt. De achteruitgang van de kwaliteit van het netvlies gaat wel gewoon door. Wellicht moet u daarom vaker een laserbehandeling.
     
  • Glasvochtoperatie (vitrectomie). Glasvocht zit tussen de ooglens en het netvlies in. Het is helder, waardoor het licht er gemakkelijk doorheen kan komen. Als de bloedvaatjes in het netvlies vocht, vet en bloed lekken, vertroebelt het glasvocht en vermindert uw zicht. Een glasvochtoperatie kan dan uitkomst bieden. De oogarts maakt bij deze operatie drie kleine openingen en haalt zoveel mogelijk glasvocht weg. Het oog wordt gevuld met fysiologisch zout of met gas, waarna het glasvocht definitief weg is. Tijdens deze operatie is ook een laserbehandeling mogelijk.
     
  • Injecties met medicijnen in het oog. Heeft u vocht onder het netvlies? Dan kunt u behandeld worden met injecties in het oog. Hierin zit een medicijn, dat zowel de groei van nieuwe bloedvaten als lekkage van bloedvaten tegengaat. Na een paar weken wordt de injectie herhaald. De oogarts bespreekt met u hoeveel en hoe vaak u de injecties krijgt.

Waarom Spectrum Oogzorg?

Bij ons gaat u naar de optometrist als het kan en naar de oogarts als het moet. Onze optometristen hebben ruime klinische ervaring en staan steeds in contact met de oogarts (direct of online). Wij werken met de modernste diagnostische apparatuur en informatietechnologie. Dit resulteert in snelle toegangstijden, een klantgerichte benadering en geborgde kwaliteit. Mogen we u ook helpen?

Neem direct contact op

Terug naar het overzicht

Spectrum oogzorg

Kliniek voor innovatieve oogheelkunde

  • De beste oogspecialisten
  • Optimale patiëntbeleving
  • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
  • Zeer korte wachttijden
Spectrum Oogzorg
Rosendaalselaan 30
6891 DG Rozendaal