Maak een afspraak

HomeOogaandoeningenBlefaritis

Blefaritis

Bij een ontsteking van de randen van de oogleden zijn de haarzakjes en talgkliertjes bij de wimpers ontstoken. Een ander woord voor ooglidrandontsteking is blefaritis. De aandoening komt vaak voor, vooral bij ouderen. Blefaritis kan ineens ontstaan en zo weer overgaan, maar ook chronisch worden. In dat geval komt de ontsteking steeds terug.

Wat merkt u van een ooglidrandontsteking?

Blefaritis kan verschillende klachten geven. U kunt last hebben van:

 • rode en gezwollen randen van uw oogleden;

 • schilfertjes en korstjes tussen of rondom de wimpers;

 • droge, branderige, jeukende of geïrriteerde ogen;

 • uitvallende wimpers.

Een ooglidontsteking is niet besmettelijk en veroorzaakt in principe geen schade aan het gezichtsvermogen.

Hoe ontstaat een ooglidrandontsteking?

Talgkliertjes maken in de randen van de oogleden talg aan. Doordat dit talg het traanvocht vettig maakt, blijft het traanvocht in een laagje op het oog liggen. Traanvocht beschermt het oog tegen uitdroging en beschadiging. Elke keer dat u knippert, verdelen de oogleden het traanvocht over het oog.

Als de talgkliertjes in de ooglidranden niet optimaal werken, kunnen ze verstopt raken. Met als gevolg dat uw ogen sneller uitdrogen. De talgkliertjes kunnen ook te veel talg maken, waardoor het in de wimpers blijft plakken. Het talg kan de randen van de oogleden irriteren en er kunnen bacteriën in gaan groeien.

Waarom de talgkliertjes niet goed werken, is niet bekend. Soms heeft het te maken met medicijnen,

allergie, verandering van hormonen (zwangerschap en overgang) of bepaalde ziekten zoals seborroïsch eczeem of rosacea.

Hoe ziet de behandeling van een ooglidrandontsteking eruit?

Als de randen van uw oogleden ontstoken zijn, kunt u daar zelf iets aan doen. Het begint met zorgvuldig schoonmaken van de ooglidranden. Dat gebeurt in drie stappen.

 1. Eerst verwarmt u de oogleden door er twee tot vier keer per dag tien minuten een vochtig, warm washandje op te leggen. De warmte versnelt de bloedcirculatie in uw ooglid, waardoor de poriën van de geïnfecteerde klieren open gaan.
 2. Daarna masseert u de talg uit de talgkliertjes door voorzichtig over de bovenste en onderste ooglidranden te wrijven. Dat doet u met de vingertoppen of een wattenstaafje gedurende twee minuten.
 3. Tot slot vult u een glas lauw water en doopt daar een wattenstaafje/-schijfje in. Daarmee poetst u zachtjes de randen van de oogleden met een wattenstaafje/-schijfje schoon. Zorg dat u vóór en achter de wimpers alle vettigheid en schilfers verwijdert.
Wat als verwarmen, masseren en poetsen niet werkt?

Neemt u dan contact op met de huisarts. Dat geldt ook als:

 • uw wimpers uitvallen;
 • u ook seborroïsch eczeem of rosacea heeft;
 • u veel last heeft van droge ogen;
 • de randen van uw oogleden veranderen (de ooglidrand gaat naar binnen of buiten staan, wordt dik of de wimpers gaan over uw oog schuren).

Soms kunnen medicijnen helpen bij een ontsteking van de randen van de oogleden. Zo kan de huisarts u een ooggel met een antibioticum (fusidinezuur) voorschrijven. 

Als u bij de ooglidrandontsteking last heeft van droge ogen, dan kunnen kunsttranen verlichting brengen. Carbomeer ooggel bijvoorbeeld, of hypromellose oogdruppels. Ook deze middelen zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar. De ooglidrandontsteking kan ook te maken hebben met een huidziekte (seborroïsch eczeem of rosacea). De huisarts behandelt dan meteen ook de huidziekte.

Hoe gaat het verder bij een ooglidrandontsteking?

Vaak worden de klachten na enkele weken minder. Als u lang klachten blijft houden of vaak een ontsteking van de ooglidranden heeft, kan verder onderzoek door de oogarts nodig zijn. Dat kan alleen als u een verwijsbrief van de huisarts heeft.

Waarom Spectrum Oogzorg?

Bij ons gaat u naar de optometrist als het kan en naar de oogarts als het moet. Onze optometristen hebben ruime klinische ervaring en staan steeds in contact met de oogarts (direct of online). Wij werken met de modernste diagnostische apparatuur en informatietechnologie. Dit resulteert in snelle toegangstijden, een klantgerichte benadering en geborgde kwaliteit. Mogen we u ook helpen?

Neem direct contact op

Terug naar het overzicht

Spectrum oogzorg

Kliniek voor innovatieve oogheelkunde

 • De beste oogspecialisten
 • Optimale patiëntbeleving
 • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
 • Zeer korte wachttijden
Spectrum Oogzorg
Rosendaalselaan 30
6891 DG Rozendaal