Maak een afspraak

HomeVeelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u een overzicht van belangrijke vragen en antwoorden over onze kliniek, de medewerkers, behandelingen en informatie over verwijzing en vergoeding. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. 

Wie is Spectrum Oogzorg?

Spectrum Oogzorg is een oogheelkundige kliniek waar patiënten met oogaandoeningen geholpen kunnen worden. Spectrum biedt verzekerde zorg, om een behandeling te starten is een doorverwijzing nodig. Vanaf 1 maart 2022 kunnen oogpatiënten terecht in de vestiging in Rozendaal (Arnhem).

In welk opzicht verschilt Spectrum Oogzorg van andere oogklinieken?

Spectrum Oogzorg zet optometristen en physician assistants (gespecialiseerd in oogheelkunde) in voor reguliere behandelingen. Hierdoor hebben oogartsen meer tijd voor complexe behandelingen. Bij andere oogklinieken worden oogartsen vaak ingezet voor beide. Dit zorgt voor lange wachttijden en minder gerichte aandacht voor specifieke aandoeningen. Daarnaast werken wij met hybride zorglocaties door heel het land, zo kunnen oogpatiënten altijd dichtbij huis terecht. Op deze manier zetten wij de zorg efficiënt, patiëntvriendelijk en kosteneffectief in.

Welke oogzorg bieden jullie?

Bij Spectrum Oogzorg behandelen we op dit moment de meest voorkomende oogaandoeningen, waaronder staar, netvliesslijtage en glaucoom. Het overzicht van de oogklachten die wij verhelpen en de behandelingen vindt u hier.

Eigen risico

Een behandeling in een kliniek of in een ziekenhuis bestaat vaak uit meer onderdelen, zoals bijvoorbeeld een onderzoek door een arts, een scan en een operatie. Deze onderdelen worden niet apart afgerekend. Al deze verschillende onderzoeken en activiteiten worden samengevoegd tot een zogenaamd Diagnose Behandel Combinatie (DBC). Ook wel afgekort als DBC-zorgproduct.

Wat is de startdatum eigen risico

De startdatum van een DBC is bepalend voor de zorgnota en dus het eigen risico. Zodra een DBC start, wordt er een rekening geopend en worden alle vervolgbehandelingen hieraan gekoppeld. De startdatum kan al zijn bij een gesprek of kort onderzoek bij de specialist.

Dat betekent dat als de DBC opent in 2023, het eigen risico van 2023 in ieder geval wordt aangesproken.

Over welk jaar betaal je eigen risico?

In geval van een tweezijdige Cataract  (staaroperatie aan twee ogen) worden er twee DBC's geopend.  De startdatum van deze DBC’s  is bepalend voor de verrekening van het eigen risico. Hoe dit in de praktijk werkt kun je hieroinder lezen

Stel, je gaat op 23 november 2023 voor het eerst naar onze kliniek voor een consult bij de oogarts. De oogarts opent een zorgtraject. Na diagnose blijkt dat je aan twee ogen geopereerd moet worden voor staar.

Op 9 januari 2024 wordt je geopereerd aan beide ogen. Voor je tweede oog moeten wij een nieuwe DBC openen. De startdatum is voor dit tweede oog dus 9 januari 2024.

Voor je eerste oog is de startdatum 23 november 2023 en telt de behandeling mee voor het eigen risico van 2023.

Voor je tweede oog is de startdatum 9 januari 2024 en telt de behandeling mee voor het eigen risico van 2024.

Wij hebben een handige infographic voor je gemakat die je kunt downloaden.

Wordt de zorg vergoed door mijn verzekering?

Alle behandelingen die wij aanbieden, behalve een cosmetische ooglidcorrectie en de CBR keuring, worden door uw zorgverzekeraar vergoed.

Kunnen alle patiënten met oogklachten naar Spectrum Oogzorg toe?

Alle patiënten met oogklachten kunnen naar Spectrum Oogzorg toe. Net zoals de meeste oogklinieken in Nederland sturen wij bij oogaandoeningen die wij niet zelf kunnen behandelen, de patiënten door naar een gespecialiseerd ziekenhuis voor die specifieke aandoening.

Klik hier voor de lijst van de meest voorkomende oogaandoeningen die wij behandelen.

 

Is er wel een oogarts aanwezig?

Bij Spectrum Oogzorg onderscheiden we twee typen oogzorgaandoeningen en behandelingen; minder complex en complex.

  1. Minder complexe aandoeningen en behandelingen worden uitgevoerd door een ervaren optometrist of physician assistant gespecialiseerd in de oogheelkunde. Op de achtergrond staat er altijd een oogarts paraat die direct te benaderen is.
  2. Complexe aandoeningen en behandelingen worden altijd gezien en uitgevoerd door een oogarts.
Worden patiënten altijd door een oogarts gezien?

Door wie u gezien wordt is afhankelijk van uw klachten en de gekozen behandeling. Bij reguliere aandoeningen en behandelingen heeft u te maken met een klinisch optometrist of physician assistant gespecialiseerd in de oogheelkunde. Complexe aandoeningen en behandelingen (zoals bijvoorbeeld staar) worden gezien en uitgevoerd door een oogarts.

Kan ik bij Spectrum Oogzorg ook aan mijn ogen geopereerd worden?

Ja, onze oogartsen voeren oogoperaties uit wanneer dit nodig is.

 

Heb ik een verwijsbrief van mijn huisarts nodig?

Ja, de behandelingen die Spectrum Oogzorg aanbiedt vallen onder verzekerde zorg. Om deze zorg uit te mogen voeren hebben wij een verwijsbrief nodig, anders zal uw zorgverzekeraar de gemaakte kosten niet vergoeden.

 

Wie betaalt deze zorg?

Uw zorgverzekeraar vergoedt de zorg die door Spectrum Oogzorg wordt uitgevoerd.

 

Wat doen optometristen?

Optometristen zijn HBO-opgeleide oogzorg specialisten die gekwalificeerd zijn om ogen medisch te onderzoeken en oogproblemen tijdig te signaleren. Minder complexe oogaandoeningen kunnen door de optometrist behandeld worden.

Onze optometristen hebben eigen algemene oogheelkundige spreekuren en behandelen minder complexe oogaandoeningen. Zij informeren, instrueren en begeleiden u en uw eventuele begeleiders tijdens het zorgtraject.  

Zijn optometristen kundig genoeg om mijn ogen te beoordelen?

De optometristen bij Spectrum Oogzorg zijn in het bezit van het diploma HBO-optometrie en hebben aantoonbare ervaring als klinisch optometrist. Hierdoor zijn zij volledig toegerust om reguliere oogheelkundige aandoeningen te behandelen.

Wat is het voordeel van Spectrum Oogzorg ten opzichte van andere oogklinieken?

Spectrum Oogzorg zet optometristen en physician assistents in voor de minder complexe aandoeningen en behandelingen. Hierdoor hebben oogartsen meer tijd voor de complexe aandoeningen. Bij andere oogklinieken worden oogartsen vaak ingezet voor beide. Dit zorgt voor lange wachttijden en minder gerichte aandacht voor specifieke aandoeningen. Daarnaast werken wij met hybride zorglocaties door heel het land, zo kunnen patiënten altijd dichtbij huis terecht. Op deze manier zetten wij de zorg efficiënt, patiëntvriendelijk en kosteneffectief in.

Is deze oogzorg wel betrouwbaar?

Alle medisch specialisten binnen Spectrum Oogzorg zijn meer dan voldoende opgeleid en medisch onderlegd. Ze zijn gecertificeerd en hebben aantoonbare werkervaring opgedaan. Spectrum Oogzorg heeft contracten met de meeste Nederlandse zorgverzekeraars. Mocht u aanvullende informatie willen dan kunt u dit bij ons opvragen.

Worden alle oogheelkundige aandoeningen behandeld door jullie?

Bij Spectrum Oogzorg behandelen we op dit moment de meest voorkomende oogaandoeningen. Het overzicht van de oogheelkundige aandoeningen die wij verhelpen vindt u hier.

Waar kan ik terecht voor oogheelkundige aandoeningen die jullie niet behandelen?

Ons behandelaanbod houden we zorgvuldig bij en communiceren wij naar huisartsen. Op basis van de klachten, vermeld in de verwijzing, kunnen wij u helpen. Uiteraard kunt u ons benaderen met de vraag waar u met een alternatieve klacht heen kunt gaan. Wij helpen u dan graag. De snelste route is echter via uw huisarts.

Bent u naar ons verwezen, maar blijkt u een oogaandoeningen te hebben die wij niet behandelen? Dan sturen we u door naar de juiste kliniek, net zoals de meeste andere oogheelkundige klinieken doen.

Doet Spectrum Oogzorg ook laserbehandelingen om van mijn bril af te komen?

Spectrum Oogzorg doet de vooronderzoeken die nodig zijn om te bepalen of de ogen geschikt zijn voor een laserbehandeling. Voor de laserbehandeling zelf verwijst  Spectrum Oogzorg u naar de juiste laserkliniek. Onze oogartsen zijn gespecialiseerd in lensvervangende operaties om mensen van een bril en van een leesbril af te helpen. Hiervoor kunt u dan ook bij ons terecht.

Voert Spectrum Oogzorg ook ooglidcorrecties uit?

U kunt bij ons terecht voor ooglidcorrecties. Een bovenooglidcorrectie wordt vergoed door de verzekeraar, wanneer de klachten voor fysieke ongemakken zorgen en uw dagelijks leven belemmeren.

Let op: een cosmetische ooglidcorrectie wordt niet vergoed door uw verzekeraar.

 

Door wie wordt ik geholpen?

Afhankelijk van uw oogklachten krijgt u te maken met een zorgconsulent, een optometrist, een physician assistant of een oogarts.

 

Zijn er wachtlijsten?

Door ons concept van hybride locaties en taakherschikking zijn er bij Spectrum Oogzorg nauwelijks wachtlijsten. Klik hier om te zien wanneer u voor welke behandeling bij ons terecht kunt.

Is Spectrum Oogzorg ook te bereiken buiten kantooruren?

Ons team is op kantoordagen bereikbaar tussen 08:00 en 17:30 uur op het telefoonnummer 088 - 891 00 40. Buiten deze momenten zijn wij op hetzelfde telefoonnummer bereikbaar voor spoedgevallen. 

Kan ik meteen bij Spectrum Oogzorg terecht?

In de meeste gevallen kunt u binnen 5 dagen bij ons terecht voor een onderzoek. Het is belangrijk dat u een doorverwijzing heeft van uw huisarts. Er is een verschil in wachttijd per behandeling. Klik hier om te zien wanneer u voor welke behandeling bij ons terecht kunt.

Spectrum oogzorg

Kliniek voor innovatieve oogheelkunde

  • De beste oogspecialisten
  • Optimale patiëntbeleving
  • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
  • Zeer korte wachttijden
Spectrum Oogzorg
Rosendaalselaan 30
6891 DG Rozendaal