Staar
Staar, ook wel cataract genoemd, is een vertroebeling van de ooglens. De ooglens zit achter de iris (dat is het gekleurde deel van het oog) en de pupil (het zwarte rondje in het midden van het oog). Normaliter is de lens helder en ziet u scherp. Als u ouder wordt, kan de lens echter langzaam vertroebelen. In dat geval komen de lichtstralen niet goed door en ontstaat een onscherp beeld op het netvlies. Daardoor gaat u wazig zien.
Staar kan u flink in de weg zitten in uw dagelijks leven. Wazig zien gaat niet goed samen met autorijden bijvoorbeeld, of lezen in een boek of op een scherm. Hoe snel de symptomen van staar kunnen verergeren, is voor iedereen verschillend. De vertroebeling van de lens kan in enkele maanden of pas in verschillende jaren toenemen.
- U ziet waziger, zowel van dichtbij als van veraf.
- U ziet de kleuren minder helder en wat valer.
- Als u met één oog kijkt, ziet u dubbel of schaduwbeelden.
- Uw zicht ’s nachts is slecht en om lichtbronnen heen ziet u een stralenkrans.
- Uw brilsterkte verandert.
- U heeft meer behoefte aan licht bij lezen.
In de ooglens zitten eiwitten, die kunnen samenklonteren en zo de lens troebel maken. Daardoor ontstaat staar, wat doorgaans op oudere leeftijd gebeurt. De meest voorkomende vorm van staar is dan ook ouderdomsstaar. Al vanaf 55 jaar kan de lens in beide ogen langzaam vertroebelen. Ongeveer zeventig procent van de 75-jarigen heeft staar.
Andere oorzaken voor het ontstaan van staar:
- Staar kan aangeboren zijn. Bijvoorbeeld door ziekte van de moeder tijdens haar zwangerschap. Of een kind erft staar van de ouders.
- Een ongeval of oogontsteking.
- Langdurig gebruik van medicijnen zoals ontstekingsremmers.
- Chronische ziekten zoals diabetes mellitus.
Maakt u zich zorgen over uw zicht, ga dan eerst naar de opticien. Lukt het de opticien niet uw zicht scherp te krijgen, dan kan de huisarts een verwijzing geven voor het oogziekenhuis. Na een nauwkeurige oogcontrole bij de optometrist, doet de oogarts uitgebreid oogheelkundig onderzoek.
Wat kunt u daarbij verwachten?
- Allereerst wordt uw bril- of lenssterkte gemeten.
- Vervolgens bepaalt de oogarts aan de hand van de letterkaart hoe goed u ziet.
- Daarna meet de oogarts de oogboldruk en doet een spleetlamponderzoek. Met een smalle lichtbundel bekijkt de oogarts het voorste deel van het oog. Zo kan hij zien of de ooglens troebel is en in hoeverre de staar zich heeft ontwikkeld.
- Tot slot beoordeelt de oogarts het netvlies.
Hindert staar u bij uw werk en in uw vrije tijd, dan kunnen we de aandoening behandelen. Ziet u nog goed genoeg om zonder problemen dagelijkse werkzaamheden en hobby’s uit te oefenen? In dat geval hoeft u zich nu nog niet te laten behandelen. U kunt niet blind worden door staar, maar de aandoening gaat nooit over. Een staaroperatie in de toekomst is dus wel iets om rekening mee te houden. Er bestaan ook geen medicijnen om staar te voorkomen of te genezen.
Was een staaroperatie vroeger een hele gebeurtenis, tegenwoordig is het een vrij eenvoudige en snelle ingreep. Kiest u voor een staaroperatie, dan plaatst de oogarts een heldere kunstlens op de plaats van de troebele lens.
Een staaroperatie is een veilige behandeling en heeft meestal een goed resultaat. Bedenk wel dat uw oog de sterkte van de kunstlens niet kan aanpassen voor dichtbij of veraf. Het zal dus nodig zijn een nieuwe bril of contactlenzen aan te laten meten om weer scherp te kunnen zien. Ook kunnen oogartsen de kunstlens net zo sterk maken als uw bril of contactlens. In dat geval heeft u na de staaroperatie geen bril meer nodig.
Zoals bij elke operatie kan ook een staaroperatie complicaties geven. Zo is er een kans (één op de honderd patiënten) dat tijdens de ingreep een scheurtje in het lenszakje ontstaat (kapselscheur). Ook kunt u na de operatie nastaar krijgen. Het zakje waar de nieuwe lens in zit, wordt dan ook een beetje troebel. Dat is overigens makkelijk met behulp van een laser te verhelpen. Een zeldzaam voorkomende complicatie is vochtophoping in de gele vlek aan de achterkant van het netvlies (macula-oedeem). Dit komt vaker voor bij mensen met diabetes. Een zeer zelden voorkomende complicatie (één op de tweeduizend patiënten) is een bacteriële infectie (endophthalmitis).
Na de behandeling kunt u al naar huis. Het is wel verstandig een begeleider mee te nemen, want u kunt niet zelf terug reizen met een afgeplakt oog. Al na een paar dagen is het oog voldoende hersteld om de dagelijkse werkzaamheden en hobby’s weer op te pakken. De eerste twee weken na de operatie kunt u beter geen contactsporten beoefenen, niet zwemmen en geen zware inspanningen verrichten. Na zo’n vier weken meet de oogarts uw uiteindelijke gezichtsscherpte en krijgt u een brilrecept voorgeschreven.
Waarom Spectrum Oogzorg?
Bij ons gaat u naar de optometrist als het kan en naar de oogarts als het moet. Onze optometristen hebben ruime klinische ervaring en staan steeds in contact met de oogarts (direct of online). Wij werken met de modernste diagnostische apparatuur en informatietechnologie. Dit resulteert in snelle toegangstijden, een klantgerichte benadering en geborgde kwaliteit. Mogen we u ook helpen?