Maak een afspraak

HomeNieuwsAls oogpatiënt krijgt u zorg op het hoogste niv...

Als oogpatiënt krijgt u zorg op het hoogste niveau en kunt u snel terecht

Als oogpatiënt krijgt u zorg op het hoogste niveau en kunt u snel terecht

Dit artikel is opgesteld door Henk Aalbers en gepubliceerd op de website van de Gelderlander.

Het betreft een initiatief van twee oogartsen en een optometrist. Ze zijn ervan overtuigd dat ongeveer 60 procent van de oogzorg niet door artsen hoeft te worden uitgevoerd. Optometristen en andere paramedische oogzorgprofessionals kunnen die zorg ook prima bieden, stellen ze. De paramedische oogspecialisten werken straks op de twee satellietvestigingen. Er zijn nog geen locaties gevonden, maar de zoektocht is in volle gang.

Rozendaal als thuisbasis

De beide oogartsen krijgen de Rozendaalse kliniek als thuisbasis. Daar hebben ze ook de beschikking over operatiefaciliteiten. De kliniek in Rozendaal is ook de plek waar de digitale verwijzingen van de huisarts worden beoordeeld. De behandelingen worden vergoed door de verzekeraars. Ton Smit, een van de betrokken oogartsen: ,,Veel oogproblemen kunnen ook goed worden behandeld door bijvoorbeeld optometristen. Droge en branderige ogen bijvoorbeeld en ontstekingen van de oogleden. Die patiënten hoeven wij als oogartsen niet altijd te zien. Nu komen ze vaak onnodig bij de oogarts terecht. Bij Spectrum Oogzorg is dat niet meer het geval. Maar in alle gevallen geldt dat de oogarts in dit concept altijd dichtbij is. De lijnen tussen de kliniek in Rozendaal en de satellietvestigingen zijn kort.”

"De vraag naar oogzorg neemt enorm toe. Als gevolg van de vergrij­zing, maar ook door de verbeterde behandelme­tho­den."

‘Stuk efficiënter’

Zijn collega Alex Rulo: ,,Het is een stuk efficiënter om ook andere professionals bij de oogzorg te betrekken. Door goed te filteren komt alleen de meer complexe problematiek bij de oogarts terecht.” Smit: ,,De vraag naar oogzorg neemt enorm toe. Als gevolg van de vergrijzing, maar ook door de verbeterde behandelmethoden. Het is belangrijk die vraag op een efficiënte manier op te vangen.” Optometrist Robbert van de Mortel, die als operationeel directeur optreedt, is ervan overtuigd dat bij dit concept de zorgkosten beter gereguleerd worden. ,,Want behandeling door paramedici is goedkoper dan behandeling door een oogarts.”

Kleinschaliger werken

Beide oogartsen hebben ervaring opgedaan in grote privéklinieken. Ze ervoeren onvrede over de bedrijfsmatige manier van werken in die klinieken: veel managementlagen en hoge productie-eisen. Dus gingen ze op zoek naar een kleinschaliger manier van werken. Op die zoektocht kwamen ze in contact met Van de Mortel, die als manager veel ervaring heeft opgedaan met zorgvernieuwing.

Spectrum oogzorg

Kliniek voor innovatieve oogheelkunde

  • De beste oogspecialisten
  • Optimale patiëntbeleving
  • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
  • Zeer korte wachttijden
Spectrum Oogzorg
Rosendaalselaan 30
6891 DG Rozendaal