Maak een afspraak

HomeNieuwsEpidemische vormen bijziendheid van jongvolwass...

Epidemische vormen bijziendheid van jongvolwassenen

Epidemische vormen bijziendheid van jongvolwassenen

De helft van de jongvolwassenen heeft een bril nodig – oogartsen spreken inmiddels van een epidemie. De grote boosdoeners zijn de smartphone en de tablet, waaraan kinderen al jong worden blootgesteld. Maar zo ernstig als het probleem is, zo eenvoudig is het te voorkomen: lekker buitenspelen.

Bijziendheid op jonge leeftijd

Steeds vaker is het noodzakelijk om kinderen door te verwijzen naar een oogarts. Inmiddels spreken oogartsen over een epidemie: een groeiend aantal Nederlanders wordt op jonge leeftijd bijziend. Caroline Klaver is aanvoerder van Nederlandse oogartsen die meer bewustzijn proberen te creëren voor dit probleem. ‘Zo’n tachtig jaar geleden had 1 op de 5 jongvolwassenen een bril nodig’, aldus Klaver. ‘Nu is het al de helft.’

Oorzaken bijziendheid

Bijziendheid, myopie,  kan meerdere oorzaken hebben, waaronder genetische aanleg. ‘Maar grote boosdoeners in deze ontwikkelingen zijn de smartphone en de tablet’, zegt Klaver. Ze legt uit dat het daarbij vooral om één ding gaat: afstand. Als een oog moet focussen op een punt dichtbij het gezicht, wordt de lens bol om het brandpunt scherp te kunnen krijgen. Dat kost energie, en als dat vaker gebeurt, kan dit ertoe leiden dat het oog langer wordt. Hierdoor kan een bril voor veraf nodig zijn.

Bron: vk.nl

Spectrum oogzorg

Kliniek voor innovatieve oogheelkunde

  • De beste oogspecialisten
  • Optimale patiëntbeleving
  • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
  • Zeer korte wachttijden
Spectrum Oogzorg
Rosendaalselaan 30
6891 DG Rozendaal