Maak een afspraak

HomeNieuwsGlaucoom: Krijg geen spijt, check op tijd

Glaucoom: Krijg geen spijt, check op tijd

Glaucoom: Krijg geen spijt, check op tijd

Hoge oogdruk, verminderd gezichtsveld; het zijn gevolgen van de oogaandoening glaucoom. In 2021 waren er bij de huisarts 357.000 mensen bekend met glaucoom. 25% van de glaucoom patiënten is bij overlijden blind/slechtziend aan één oog, 10% aan beide ogen.

Glaucoomweek

Glaucoom is niet te genezen, maar tijdige opsporing en behandeling kan blijvende schade voorkomen. Tijdens de Internationale Glaucoomweek (11 t/m 17 maart 2024) vragen  de Oogvereniging en de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) aandacht voor deze oogaandoening.

Glaucoom, een sluipmoordenaar

Een sluipmoordenaar, zo wordt de oogaandoening glaucoom ook wel eens genoemd, omdat in het begin niet veel klachten merkbaar zijn. In 2021 waren er in totaal 357.000 mensen met glaucoom bekend bij de huisarts, 156.100 mannen en 200.900 vrouwen. Dit aantal neemt toe met de leeftijd (Bron: Vzinfo).  

Wanneer er eenmaal schade is aan het oog, is dit niet meer te herstellen. Tijdige opsporing en goede behandeling (veelal met oogdruppels) kan verdere schade aan het oog en blindheid/slechtziendheid voorkomen. Uit onderzoek van de Universiteitskliniek Oogheelkunde Maastricht blijkt dat bij overlijden 25% van de glaucoompatiënten blind is aan één oog en 10% aan twee ogen. Te late opsporing is een heel belangrijke oorzaak hiervan.

Risicofactoren

Tijdige diagnose is dus van het grootste belang, maar hoe weet je dat je moet laten checken op glaucoom? De risicofactoren leeftijd (ben je 40 jaar of ouder?), erfelijkheid (is er iemand in je familie met glaucoom?) en brilsterkte (is je brilsterkte groter dan -6 of +6?). Mensen van Aziatische of Afrikaanse achtergrond hebben ook een verhoogd risico op glaucoom. 

Krijg geen spijt, check op tijd

Een oogonderzoek voor de screening op glaucoom is niet ingrijpend, dus laat dat je niet weerhouden om je ogen te laten onderzoeken door een optometrist als je in de risicogroep valt. Dat kan bij Spectrum Oogzorg, bel 088 - 891 00 40 of maak een afspraak.

Bron:  oogvereniging

 

Spectrum oogzorg

Kliniek voor innovatieve oogheelkunde

  • De beste oogspecialisten
  • Optimale patiëntbeleving
  • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
  • Zeer korte wachttijden
Spectrum Oogzorg
Rosendaalselaan 30
6891 DG Rozendaal