Glaucoom
Op deze pagina vindt u alle informatie over glaucoom (oogzenuw beschadiging).
Snel navigeren naar:
- Wat is glaucoom?
- Komt glaucoom vaak voor?
- Hoe onstaat glaucoom?
- Hoe weet ik of ik glaucoom heb?
- Wat zijn de symtomen van glaucoom?
- Hoe ziet de behandeling van glaucoom eruit?
- Na een glaucoom behandeling
- Is glaucoom erfelijk?
- Leven met glaucoom
- Waarom Spectrum Oogzorg?
Wat is glaucoom?
Bij glaucoom raakt de oogzenuw beschadigd. De oorzaak is meestal een te hoge oogboldruk. De oogzenuw transporteert elektrische signalen van het netvlies naar de hersenen. De hersenen zetten deze signalen om in beelden. Bij een beschadigde oogzenuw ontstaan blinde vlekken in het beeld. Zonder behandeling worden de blinde vlekken heel langzaam steeds groter. Het gevolg: blijvend verlies van uw gezichtsveld. Soms kan glaucoom leiden tot blindheid.
Komt glaucoom vaak voor?
Glaucoom is een veel voorkomende oogziekte, vooral bij mensen boven de 45 jaar. Ongeveer twee van de honderd mensen vanaf 45 jaar hebben glaucoom. De oogziekte wordt ingedeeld in de volgende vormen:
- Primair glaucoom: het glaucoom is een op zichzelf staande ziekte, waarvan de oorzaak niet bekend is. Het kan ook aangeboren zijn.
- Secundair glaucoom: dit glaucoom ontstaat als verschijnsel bij een andere (oog)ziekte, door het gebruik van oogdruppels of na een oogverwonding (ook na langere tijd).
- Acuut glaucoom: dit is een zeldzame vorm van glaucoom, waarbij de oogdruk plotseling heel hoog is. Dit veroorzaakt heftige klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken, een rood en pijnlijk oog en wazig zien.
Hoe onstaat glaucoom?
Wat de precieze oorzaken zijn van glaucoom, is niet duidelijk. Wel weten we wanneer het risico op glaucoom groter is:
- bij een verhoogde oogdruk;
- als glaucoom in uw familie voorkomt bij uw ouders, broers of zussen;
- op oudere leeftijd;
- als u van Afrikaanse of Aziatische afkomst bent;
- als u erg bij- of verziend bent (u heeft een hoge plus- of minbril)
- als u bepaalde medicijnen gebruikt, zoals ontstekingsremmers, of zalven voor de huid of oogdruppels die steroïden bevatten.
Hoe weet ik of ik glaucoom heb?
Om vast te stellen of u glaucoom heeft, doet de oogarts een aantal onderzoeken.
- Een oogdrukmeting. Bij glaucoom kan de druk in het oog hoger zijn, maar dit is niet altijd zo.
- Een onderzoek van de oogzenuw. De oogarts kan de oogzenuw bekijken en eventueel een OCT-scan (dat staat voor Optical Coherence Tomography) maken. Met behulp van een zwak, infrarood licht geeft zo’n scan een heel gedetailleerd beeld van de oogzenuw.
- Een gezichtsveldonderzoek. Het gezichtsveld zegt iets over hoe goed u uw omgeving ziet, dus niet alleen de dingen die recht voor u zijn. Tijdens dit onderzoek verschijnen lichtjes op een rond scherm. Als u een lichtje ziet, drukt u op een knop.
Wat zijn de symtomen van glaucoom?
U kunt jarenlang rondlopen met glaucoom zonder dat u er iets van merkt. Dat is het verraderlijke van deze oogziekte. Veel zeldzamer is acuut glaucoom, waarbij de oogdruk binnen enkele minuten of uren heel hoog wordt. Welke klachten geven deze vormen?
Glaucoom dat langzaam ontstaat
Pas als het gezichtsveld drastisch is afgenomen, ontstaan de volgende klachten:
- u stoot zich vaker;
- u merkt dingen in uw omgeving niet snel op;
- u ziet niet meer alles, maar dat merkt u zelf niet. De hersenen vullen de ontbrekende stukken in uw gezichtsveld namelijk in;
- u ziet slecht bij minder licht zoals bij autorijden in het donker;
Doordat het midden van het gezichtsveld nog lang blijft zien, lukt lezen vaak nog wel. Dat is een van de redenen waarom glaucoom vaak pas laat ontdekt wordt.
Acuut glaucoom
De klachten bij acuut glaucoom zijn anders en sneller:
- u krijgt hevige pijn in en rond één oog;
- het oog is rood en dof;
- u ziet wazig met het oog;
- u heeft last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven.
Bel direct uw huisarts of oogarts als u een of meerdere van deze klachten krijgt. Acuut glaucoom moet direct behandeld worden om schade aan de oogzenuw te voorkomen!
Hoe ziet de behandeling van glaucoom eruit?
Om de oogdruk te verlagen, schrijft de oogarts oogdruppels voor. Dat gebeurt ook als de oogdruk bij u normaal is. Geven de druppels u geen goede oogdruk? Een laserbehandeling of operatie kan dan nodig zijn om de oogdruk te verlagen. De meeste patiënten zullen tijdens hun verdere leven weinig last krijgen van glaucoom, mits zij op tijd worden behandeld.
Na een glaucoom behandeling
Als de behandeling goed werkt, blijft u goed zien. U merkt in dat geval nauwelijks iets van het glaucoom. Wel blijft u de rest van uw leven onder controle bij de oogarts. Hoe vaak, is afhankelijk van de ernst van het glaucoom en de werking van de behandeling. Meestal zijn er één of twee controles per jaar nodig.
Bij deze controles zal de oogarts de OCT-scan en het gezichtsveldonderzoek regelmatig herhalen om te zien of het glaucoom is verergerd. Afhankelijk van de resultaten worden de druppels eventueel aangepast of bespreekt de oogarts of een operatie of laserbehandeling nodig is.
De meeste patiënten zullen gedurende hun leven weinig last krijgen van glaucoom als zij op tijd worden behandeld.
Is glaucoom erfelijk?
Glaucoom komt in sommige families vaker voor. Het lijkt er dus op dat deze oogziekte erfelijk is. Heeft u familieleden met glaucoom? Laat dan vanaf uw veertigste regelmatig uw ogen controleren. Hoe eerder u erbij bent, hoe kleiner de schade. Heeft u zelf glaucoom? Vertel het uw broers, zussen en kinderen. Ook zij hebben meer kans deze ziekte te krijgen.
Leven met glaucoom
Glaucoom heeft in meerdere of mindere mate invloed op uw dagelijks leven.
- Omdat u slecht ziet bij minder licht, kunt u zich ’s avonds minder veilig voelen als u over straat loopt of achter het stuur zit.
- Verergert de gezichtsveldschade, dan kunt u dingen omstoten of uzelf pijn doen. Dat kan ook problemen geven bij het autorijden. Vraag uw oogarts daarom of u nog aan de wettelijke vereisten voldoet, die worden gesteld aan autorijden. Bij vernieuwing van het rijbewijs is glaucoom sowieso een reden voor een oogheelkundige verklaring.
- Soms kan glaucoom leiden tot blindheid.
- Gebruikt u meerdere soorten oogdruppels? Dan is het raadzaam om op vaste momenten van de dag te druppelen. Oogdruppels moeten op een vast tijdstip gebruikt worden. U bent dus één of meerdere momenten per dag met uw ziekte bezig.
Waarom Spectrum Oogzorg?
Bij ons gaat u naar de optometrist als het kan en naar de oogarts als het moet. Onze optometristen hebben ruime klinische ervaring en staan steeds in contact met de oogarts (direct of online). Wij werken met de modernste diagnostische apparatuur en informatietechnologie. Dit resulteert in snelle toegangstijden, een klantgerichte benadering en geborgde kwaliteit. Mogen we u ook helpen?