Hoge myopie
Op deze pagina vindt u alle informatie over hoge myopie. Bij Spectrum Oogzorg kunt u snel terecht voor een consult en behandeling. De wachttijden zijn kort.
Snel navigeren naar:
- Wat is hoge myopie?
- Hoe ontstaat hoge bijziendheid?
- Vermoed u hoge myopsie bij uw kind?
- Wat zijn de symptomen bij hoge bijziendheid?
- Behandeling bij hoge bijziendheid
- Kan hoge myopsie voorkomen worden?
- Waarom Spectrum Oogzorg?
Wat is hoge myopie?
Mensen met hoge myopie (ernstige bijziendheid) hebben een min-bril nodig om scherp te zien. Bij hen is de oogbol te lang. Daardoor valt het brandpunt van de lichtstralen die het oog in schijnen, vóór het netvlies en niet eróp. Dat zorgt voor een onscherp beeld. Hoe meer minnen gecorrigeerd moeten worden, hoe langer het oog is. Er is sprake van hoge myopie bij een brilsterkte vanaf -6 dioptrie of een oogbollengte vanaf 26 mm. Een heel lange oogbol kan op latere leeftijd tot oogziekten leiden.
Hoe ontstaat hoge bijziendheid?
Hoge bijziendheid begint vooral in de kinderjaren en is deels erfelijk bepaald. Daarnaast heeft levensstijl invloed op de ontwikkeling van myopie. Veel lezen en/of op beeldschermen kijken beïnvloeden de lengtegroei van de ogen. Onderzoek wijst bovendien uit, dat kinderen die weinig buiten spelen een hogere kans op myopie hebben. Veel dichtbij kijken en te weinig buitenlicht op jonge leeftijd versterken de groei van de oogbol. Preventie is heel belangrijk. Op latere leeftijd kan een langer geworden oog niet meer korter worden.
Vermoed u hoge myopsie bij uw kind?
Hoge myopie begint vooral in de vroege kindertijd. In het begin is sprake van ‘gewone’ bijziendheid en is de minsterkte nog niet zo hoog. Laat de brilsterkte van uw kind regelmatig controleren. Neemt de minsterkte snel toe, vraagt u dan bij uw huisarts een verwijzing naar de oogarts. Deze zal proberen de achteruitgang af te remmen. Regelmatige controles door oogarts of optometrist tijdens de kinderjaren zijn dus heel belangrijk.
Herkent u onderstaande symtomen bij uw kind?
- klachten over hoofdpijn of vermoeide ogen;
- moeite op school; de oorzaak kan zijn dat u kind het digibord niet goed kan lezen;
- dichtbij de televisie of computer zitten;
- een boek heel dichtbij houden bij het lezen;
- in de verte niet goed kunnen zien;
- veel knipperen;
- veel in de ogen wrijven;
- ogen vaak dichtknijpen.
Wat zijn de symptomen bij hoge bijziendheid?
Zorg allereerst dat u regelmatig uw minsterkte en de oogdruk laat controleren bij opticien of optometrist. Veranderingen in uw netvlies en van de minsterkte en de oogdruk komen zo tijdig aan het licht. Regelmatige controles zullen geleidelijke veranderingen aan uw gezichtsvermogen ondervangen. Toch kunnen tussendoor plotselinge veranderingen optreden.
Alarmsignalen
Neemt u altijd direct contact op met de oogarts als u plotseling:
- regelmatige flitsen ziet;
- wazige, grijze of donkere vlek of vlekjes ziet;
- het idee heeft een deel of hoek van het gezichtsveld te missen (als iemand bijvoorbeeld ineens naast u staat, die u niet had gezien);
- een vertekend, vervormd of golvend beeld ziet;
- bewegende slierten of stippen in beeld krijgt;
- pijn aan één of beide ogen ervaart.
Behandeling bij hoge bijziendheid
Hoge myopie is niet meer terug te draaien. De behandeling is dan ook vooral gericht op het voorkomen en eventueel behandelen van oogaandoeningen die het gevolg zijn van de hoge myopie. Denk bijvoorbeeld aan glaucoom. Het is absoluut niet gezegd dat u een van deze aandoeningen zult krijgen. Wel heeft u daar met hoge myopie een grotere kans op. Laat uw ogen daarom regelmatig controleren.
Kan hoge myopsie voorkomen worden?
Op volwassen leeftijd is hoge myopie onomkeerbaar. Komt bijziendheid in uw familie voor en heeft u kinderen? Probeer dan te voorkomen dat ze langdurig dichtbij focussen op boek of beeldscherm. Daar kunt u de zogeheten 20-20-2-regel bij gebruiken: na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden veraf kijken en minstens 2 uur per dag naar buiten. Veel buitenlicht, ook bij bewolking of regen, remt de lengtegroei van het oog.
Herkenbaar? Neemt u dan contact op met de huisarts voor een doorverwijzing.
Waarom Spectrum Oogzorg?
Bij ons gaat u naar de optometrist als het kan en naar de oogarts als het moet. Onze optometristen hebben ruime klinische ervaring en staan steeds in contact met de oogarts (direct of online). Wij werken met de modernste diagnostische apparatuur en informatietechnologie. Dit resulteert in snelle toegangstijden, een klantgerichte benadering en geborgde kwaliteit. Mogen we u ook helpen?