Maculadegeneratie
Op deze pagina vindt u alle informatie over maculadegeneratie (LMD).
Snel navigeren naar:
- Wat is maculadegeneratie?
- Welke vormen van maculadegeneratie zijn er?
- Wat zijn de symptomen van maculadegeneratie?
- Hoe weet ik of ik maculadegeneratie heb?
- Hoe ziet de behandeling van maculadegeneratie eruit?
- Wanneer moet ik contact opnemen met de oogarts?
- Waarom Spectrum Oogzorg?
Wat is maculadegeneratie?
Het centrale deel van het netvlies waarmee u details waarneemt, heet de macula of gele vlek. Bij maculadegeneratie sterven cellen in dat deel af, waardoor u steeds minder goed en scherp kunt zien. Maculadegeneratie begint meestal na het vijftigste jaar en is de meest voorkomende oorzaak van slecht zien bij ouderen. Daarom noemen oogartsen deze aandoening leeftijdsgebonden maculadegeneratie, afgekort als LMD.
Welke vormen van maculadegeneratie zijn er?
Je kunt maculadegeneratie hebben in twee verschillende vormen, we maken onderscheid tussen de droge en natte vorm.
1. Droge maculadegeneratie
Afvalstoffen hopen zich achter het netvlies op en beschadigen na verloop van tijd het netvlies. Het netvlies sterft daardoor langzaam af. Geleidelijk wordt het midden van wat u ziet waziger. Deze vorm ontstaat bijna altijd in beide ogen tegelijk. Zo’n tachtig procent van de mensen met LMD heeft deze droge vorm.
2. Natte maculadegeneratie
Er ontstaan nieuwe bloedvaatjes in de macula. Deze bloedvaatjes zijn erg zwak. Ze bloeden gemakkelijk en lekken eiwitten, vet en vocht. Binnen een paar weken kunt u slechtziend worden. Deze vorm begint vaak in één oog, waarna (veel) later het andere oog volgt. Wanneer u klachten heeft die kunnen passen bij natte LMD, is een afspraak bij de oogarts binnen 1 week noodzakelijk.
Bij ongeveer 10% van de mensen met LMD gaat de droge vorm over in de natte variant. Maar de natte vorm kan ook beginnen zonder dat u eerst de droge vorm heeft gehad.
Wat zijn de symptomen van maculadegeneratie?
Hoe verschillend de klachten bij LMD ook kunnen zijn, ze hebben allemaal te maken met een verandering / achteruitgang van het gezichtsveld. De symptomen bij de droge vorm zijn wel anders dan die bij de natte vorm.
Symptomen bij droge maculadegeneratie
- Het begint ermee dat u minder goed details kunt zien. Een bril verhelpt de klachten niet.
- U kunt ook het gevoel hebben dat het te donker is om goed te kunnen zien.
- Uw zicht gaat langzaam achteruit. Na verloop van tijd wordt het midden van wat u ziet waziger. De meeste mensen met LMD blijven daaromheen goed zien.
Symptomen bij natte maculadegeneratie
- U gaat in korte tijd elchter zien.
- In korte tijd vervormt het beeld dat u ziet. Rechte lijnen lijken bijvoorbeeld krom of golvend. Zo lijken de regels van een tekst krom te lopen of lijkt een vlak oppervlak een beetje op te bollen.
Hoe weet ik of ik maculadegeneratie heb?
De oogarts onderzoekt uw ogen om vast te stellen of u maculadegeneratie heeft. Dat gebeurt via:
- een oogmeting om vast te stellen hoe scherp u ziet;
- oogspiegelen. Eerst krijgt u oogdruppels waardoor uw pupillen wijder worden. Vervolgens bekijkt de oogarts met een lamp en een vergrootglas uw netvlies.
Meestal is vervolgonderzoek nodig, zoals:
- een oogscan (OCT), waarbij een scan van uw oog wordt gemaakt;
- een FAG (fluorescentie angiogram). Dit is een contrastonderzoek, waarbij foto’s van uw netvlies worden gemaakt met een kleurstof;
- Amsler-test. U kijkt naar een ruitjespatroon. De oogarts vraagt dan of u vervormingen ziet, zoals golvende lijnen of vlekken.
Hoe ziet de behandeling van maculadegeneratie eruit?
De behandeling van maculadegeneratie verschilt per soort:
Bij de natte maculadegeneratie spuit de oogarts met een heel dunne naald medicijnen in het oog. Deze remmen de groei van de bloedvaatjes. De aandoening verloopt na de behandeling net als bij de droge vorm.
Bij de droge vorm van maculadegeneratie is geen behandeling mogelijk. U gaat dan meestal langzaam steeds iets minder goed zien. Voeding en leefstijl lijken van invloed op het ontstaan van maculadegeneratie. De oogarts kan u daarom adviseren uw voeding aan te passen. Zo kunt u alcohol en verzadigde vetten beter vermijden, stoppen met roken en voldoende groente en fruit eten.
Wanneer moet ik contact opnemen met de oogarts?
Neem contact op met de oogarts, als u in korte tijd een toename van vervormingen of krommingen van rechte lijnen ziet. Zoals rechte lijnen die krom of golvend lijken, of regels van een tekst die krom lijken te lopen. Dit kan erop wijzen dat de droge vorm van maculadegeneratie is overgegaan in de natte vorm. Dan lekken de bloedvaatjes onder het netvlies en is een snelle behandeling nodig.
U kunt ook thuis beide ogen regelmatig op vervormingen in het centrale beeld controleren. Kijk bijvoorbeeld naar de lijntjes van de tegels in de badkamer. Op de website van de MaculaVereniging vindt u zo’n test.
In het algemeen geldt: zodra u merkt dat u steeds slechter gaat zien, maak dan een afspraak bij uw oogarts.
Waarom Spectrum Oogzorg?
Bij ons gaat u naar de optometrist als het kan en naar de oogarts als het moet. Onze optometristen hebben ruime klinische ervaring en staan steeds in contact met de oogarts (direct of online). Wij werken met de modernste diagnostische apparatuur en informatietechnologie. Dit resulteert in snelle toegangstijden, een klantgerichte benadering en geborgde kwaliteit. Mogen we u ook helpen?