Oogkanker
Op deze pagina vind je alle informatie over oogkanker, ook oogmelonoom genoemd. Bij Spectrum Oogzorg kunt u snel terecht voor een behandeling. De wachttijden zijn kort.
Snel navigeren naar:
- Hoe ontstaat oogkanker?
- Wat merkt u van oogkanker?
- Hoe ziet een behandeling eruit?
- Wat is het proces na een behandeling aan oogkanker?
- Waarom Spectrum Oogzorg?
Wat is oogkanker?
Een oogmelanoom is een kwaadaardig gezwel in het oog. Het is dus oogkanker. Gelukkig komen oogmelanomen zelden voor: elk jaar krijgen ongeveer zes tot zeven mensen per miljoen inwoners deze diagnose. De mensen die het krijgen, zijn vaak tussen de vijftig en zeventig jaar oud. De ziekte kan overigens ook bij jongere mensen voorkomen. Er is weinig bekend over de oorzaak.
Hoe ontstaat oogkanker?
Oogkanker ontstaat uit de pigmentcellen van de uvea van het oog. De uvea bestaat uit de iris (regenboogvlies), het straalvormig lichaam en het vaatvlies. Aan de voorkant van het oog ligt de iris, die de ogen kleur geeft. Het vaatvlies is een netwerk van bloedvaatjes achterin het oog.
Het straalvormig lichaam ligt op de overgang tussen het vaatvlies en de iris. Meestal ontstaan oogmelanomen in het vaatvlies of het straalvormig lichaam. Doordat ze aan de binnenkant van het oog liggen, zijn ze alleen te zien door de oogarts met een oogspiegel. Een irismelanoom is soms ook voor anderen zichtbaar als een groeiende vlek op de iris. Een melanoom in het oog kan uitzaaien naar de rest van het lichaam.
Als de oogarts een oogmelanoom vermoedt, krijgt u een verwijzing naar een gespecialiseerd ziekenhuis.
Wat merkt u van oogkanker?
De volgende klachten kunnen op oogkanker wijzen:
- u ziet wazig;
- uw beeld is vervormd;
- een stuk van uw gezichtsveld valt uit;
- u ziet vlekjes;
- u ziet lichtflitsen.
Het lastige is, dat deze symptomen ook op andere oogziekten kunnen wijzen. Een melanoom in het oog wordt dan ook in ongeveer een derde van de gevallen toevallig ontdekt bij een routinecontrole door de oogarts.
Hoe ziet een behandeling eruit?
Oogkanker is een zeer ernstige oogaandoening. Een oogmelanoom kan uitzaaien en moet op de juiste manier worden behandeld. Uitschakeling van de tumor staat voorop bij de behandeling. Behoud van het zicht komt op de tweede plaats.
Er zijn vier manieren om een oogmelanoom te behandelen.
- Rutheniumbestraling: de oogarts plaatst een klein radioactief geladen schildje aan de buitenkant van het oog ter hoogte van het oogmelanoom. Dit blijft een paar dagen zitten en geeft straling af. Het melanoom zal daardoor langzaam verschrompelen. Rutheniumbestraling wordt vooral gebruikt bij kleine tot middelgrote oogmelanomen.
- Stereotactische bestraling: het melanoom wordt van verschillende kanten kort en heel nauwkeurig bestraald. Zo raakt het omliggende weefsel zo min mogelijk beschadigd. Deze bestraling is vooral geschikt als het oogmelanoom te groot of te dik is voor een schildje.
- Protonenbestraling: bij deze behandeling wordt het oogmelanoom uitwendig bestraald met protonen. Dit zijn kleine, positief geladen deeltjes. De meeste straling komt precies in het melanoom terecht. Daarom kan protonenbestraling goed ingezet worden als het oogmelanoom op een lastige plek zit.
- Verwijdering van het oog: soms is de tumor te groot of kwaadaardig en is geen enkele vorm van bestraling mogelijk. In dat geval moet het oog worden verwijderd. Een ander woord hiervoor is enucleatie. Binnen zes weken na verwijdering van het oog kan een oogprothese worden aangemeten.
Wat is het proces na een behandeling aan oogkanker?
Na bestraling of verwijdering van het aangetaste oog, kunnen geen nieuwe uitzaaiingen ontstaan. Het zou echter wel kunnen, dat al vóór de behandeling onzichtbare micro-uitzaaiingen in het lichaam aanwezig waren. Deze uitzaaiingen kunnen uitgroeien tot nieuwe tumoren. Binnen tien jaar na behandeling krijgt ongeveer de helft van de patiënten met oogmelanoom daarmee te maken. Om die reden worden mensen die behandeld zijn aan oogkanker de eerste jaren nog regelmatig gecontroleerd.
Waarom Spectrum Oogzorg?
Bij ons gaat u naar de optometrist als het kan en naar de oogarts als het moet. Onze optometristen hebben ruime klinische ervaring en staan steeds in contact met de oogarts (direct of online). Wij werken met de modernste diagnostische apparatuur en informatietechnologie. Dit resulteert in snelle toegangstijden, een klantgerichte benadering en geborgde kwaliteit. Mogen we u ook helpen?