Syndroom van Sjögren
Het syndroom van Sjögren is een reumatische auto-immuunziekte. Dit betekent dat het afweersysteem zich deels tegen het eigen lichaam richt. Bij deze ziekte raken vocht afscheidende klieren ontstoken. Daarbij drogen onder andere de speeksel- en de traanklieren uit. De aandoening ontleent haar naam aan de Zweedse oogarts Henrik Sjögren, die de ziekte voor het eerst heeft beschreven. Het syndroom van Sjögren komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De eerste klachten ontstaan meestal tussen het dertigste en zestigste levensjaar.
Ook al zijn de klachten bij het syndroom van Sjögren voor iedereen verschillend, de volgende symptomen komen bij vrijwel alle mensen met deze ziekte voor:
- droge ogen;
- droge mond;
- vermoeidheid;
- spier- en gewrichtsklachten.
De ontstoken traanklieren maken minder of minder goed traanvocht. Het gevolg: droge, jeukende ogen en een gevoel alsof er zand in de ogen zit. Bij droge ogen kan het oppervlak van het hoornvlies ruw worden en beschadigd raken. Daardoor kunnen de ogen extra gevoelig zijn voor onder andere zonlicht, stofdeeltjes en/of rook. De ontsteking van de traanklieren kan soms ook een zwelling veroorzaken. Het bovenste ooglid wordt dan dikker aan de kant van de slaap.
Bij het syndroom van Sjögren wisselen periodes waarin u veel klachten ervaart zich af met periodes waarin u nauwelijks klachten heeft.
Het is niet mogelijk het syndroom van Sjögren met één test aan te tonen. Om erachter te komen of uw klachten door Sjögren of door iets anders worden veroorzaakt, doet een reumatoloog of internist aanvullend onderzoek. De reumatoloog of internist stelt de diagnose van het syndroom van Sjögren op basis van het klachtenpatroon, het lichamelijk onderzoek, het bloedonderzoek en het onderzoek naar de functie van uw traan- en speekselklieren.
Voor wat het oogonderzoek betreft, zijn er verschillende soorten testen:
- Schirmertest: met speciale papierstrookjes die in het oog worden geplaatst, kan de hoeveelheid traanvocht worden gemeten om te bepalen of de productie hiervan voldoende is.
- BUT-test: dit staat voor break-up-time-test. Daarmee wordt de kwaliteit van het traanvocht bepaald.
- Lissaminegroen-test: daarmee kijkt de arts of het hoornvlies van de ogen is beschadigd.
- Fluoresceïnetest: met deze test kijkt de arts hoe het hoornvlies eruit ziet.
Droge ogen zijn meestal redelijk te behandelen met kunsttranen. Dit zijn oogdruppels met traanvervangende middelen. Kunsttranen variëren van een waterachtige vloeistof tot een dikke gel. Een gel is ’s nachts geschikter. Overdag werkt een waterige druppel beter, omdat deze je gezichtsvermogen niet beïnvloedt. Als het hoornvlies is beschadigd, krijgt u druppels voorgeschreven met corticosteroïden. Dit is een krachtige ontstekingsremmer. Sommige mensen met het syndroom van Sjögren gebruiken een kappenbril. Deze bril sluit het oog af van de buitenlucht, waardoor rond het oog een ruimte met een hogere luchtvochtigheidsgraad ontstaat.
Het syndroom van Sjögren kent geen vast patroon. Het verloop van de ziekte verschilt van persoon tot persoon. Vaak blijven mensen last houden van de klachten die in de eerste jaren van de aandoening zijn ontstaan. De mate waarin mensen last hebben, is heel verschillend. In de loop van de jaren kunnen er ook klachten bij komen.
Waarom Spectrum Oogzorg?
Bij ons gaat u naar de optometrist als het kan en naar de oogarts als het moet. Onze optometristen hebben ruime klinische ervaring en staan steeds in contact met de oogarts (direct of online). Wij werken met de modernste diagnostische apparatuur en informatietechnologie. Dit resulteert in snelle toegangstijden, een klantgerichte benadering en geborgde kwaliteit. Mogen we u ook helpen?