Maak een afspraak

HomeOver onsOns teamMaarten Mourits

Maarten Mourits

Maarten Mourits

Oogarts

Maarten P. Mourits studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie was hij enige tijd ANIOS anesthesiologie in het Binnen-Gasthuis en huisarts in Djoemoe, Suriname. Na het behalen van zijn bul (1980), werkte hij anderhalf jaar als ANIOS Chirurgie in Haarlem en Zaandam. In 1982 startte hij met zijn specialisatie oogheelkunde bij professor R.A. Crone in het Wilhelmina Gasthuis en later in het AMC in Amsterdam.

Aansluitend verdiepte hij zich in oogkas-, traanweg- en ooglidchirurgie bij professor L. Koornneef, ook in Amsterdam en in het Moorfields Eye Hospital in Londen. In 1990 promoveerde hij op een proefschrift getiteld: ‘Management of Graves’ orbitopathy’, waarin hij de ‘clinical activity score’ introduceerde, die nu wereldwijd wordt gebruikt om actieve van uitgebluste Graves’ orbitopathie te onderscheiden.

In 1991 vertrok hij naar het AZU/ UMC Utrecht om een tweede orbita centrum op te zetten. Na de kernramp in Chernobyl adviseerde hij op last van de Nederlandse regering collega’s in Wit-Rusland. Mourits was tien jaar executive editor van het tijdschrift ‘Orbit’, hij was president van de International Society for Orbital Disorders en van de European Society of Ophthalmic Plastic and Reconstructive Surgery en is lid van de Orbital Society. Hij was founding member van de Nederlandse Vereniging van Meningeoom Patiënten en van de Nederlandse Vereniging van Esthetische Geneeskunde en daarnaast lid van diverse nationale en internationale verenigingen.

In 2004 werd hij afdelingshoofd van de afdeling oogheelkunde van het AMC en opleider van assistenten in opleiding tot oogarts. Hij stond aan de wieg van de eerste Nederlandse joint venture van een academische afdeling en een zelfstandig behandelcentrum en werd in 2012 medisch directeur van het Oogziekenhuis Zonnestraal / AMC. Mourits schreef meer dan 130 Pubmed geregistreerde artikelen, waaronder in de Lancet en het NEJM en is auteur van 21 boekhoofdstukken.

Hij trainde meer dan 20 buitenlandse fellows. Mourits wordt regelmatig gevraagd keynote lectures te houden op internationale congressen en symposia. Hij is getrouwd en heeft twee volwassen dochters, van wie één promoveert op een oculoplastisch onderwerp.

Spectrum oogzorg

Kliniek voor innovatieve oogheelkunde

  • De beste oogspecialisten
  • Optimale patiëntbeleving
  • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
  • Zeer korte wachttijden
Spectrum Oogzorg
Rosendaalselaan 30
6891 DG Rozendaal