Maak een afspraak

HomeOogbehandelingenLenswissel

RLE (Refractive Lens Exchange) bij Spectrum Oogzorg

Op deze pagina vind je informatie over de behandeling lenswissel, ook wel RLE genoemd, een afkorting van Refractive Lens Exchange. De tekst op deze pagina is geschreven door echte mensen voor echte mensen & gecontroleerd door onze optometristen Ella Mol en Kim Kuppens.

Wat is een lenswissel

Een lenswissel is een ingreep waarbij de natuurlijke ooglens wordt vervangen voor een kunstlens. De ingreep word vaak een Refractive Lens Exchange (RLE) genoemd. Het doel van de ingreep is om in grote mate onafhankelijk te worden van bril of contactlenzen. Voor een RLE kun je uitstekend bij Spectrum Oogzorg terecht.

Een lenswissel wordt ook uitgevoerd bij mensen met staar en wordt dan een staaroperatie genoemd. Maar ook zonder dat je staar (ook wel cataract genoemd) hebt kan het een effectieve ingreep zijn om van je bril af te komen. De lensvervanging zorgt dan, met de keuze voor een multifocale lens, voor scherp zicht op alle afstanden. En na de ingreep kan er geen staar meer ontwikkelen, een levenslang voordeel!

RLE is een totaaloplossing voor bijziendheid, verziendheid en leesklachten. De behandeling is pijnloos en het herstel snel. We zien een gemiddelde gewenningsperiode van 3 tot 6 maanden.

Wil jij een RLE uit laten voeren? Neem direct contact op met Spectrum Oogzorg.

Neem nu contact met ons op

Type kunstlenzen

Wanneer je voor een RLE met kunstlenzen kiest zijn er verschillende type lenzen waaruit je kunt kiezen. Omdat het doel is om in hoge mate brilonafhankelijk te worden valt de keuze meestal op een multifocale lens. Dit is een lens met multi- (meerdere) focus punten. Deze verschillende focuspunten zorgen ervoor dat je op meerdere afstanden scherp kunt zien zonder gebruik te maken van een bril of contactlenzen. Multifocale lenzen zijn er in een aantal soorten:

  1. Trifocale lens. De Trifocale lens geeft scherp zicht veraf tot ongeveer een afstand van 40 cm.
  2. EDOF. De EDOF lens geeft scherp beeld veraf tot ongeveer 60 cm.

Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren zal samen met de oogarts een keuze voor een van deze type multifocale lenzen gemaakt worden. Voor beide type lenzen geldt dat er ook de mogelijkheid is om een eventuele cilinder te corrigeren. 

RLE versus laserbehandeling

Tot de leeftijd van 45 jaar oud is een laserbehandeling van het oog ook een goede oplossing om sterkteafwijking op afstand te corrigeren. De (jonge) natuurlijke ooglens heeft de mogelijkheid om te accommoderen. Dit betekent dat de natuurlijke ooglens zich traploos aanpast bij het kijken op verschillende afstanden. Vanaf ongeveer 45 jarige leeftijd wordt het functioneren van de natuurlijke ooglens minder. Het gevolg is dat er voor nabij kijken een leesbril nodig is en voor veraf kijken een multifocale bril of contactlens. Spectrum Oogzorg biedt zelf geen laserbehandelingen, maar wij verwijzen u graag door binnen ons netwerk. 

Laat uw RLE operatie uitvoeren bij Spectrum Oogzorg

De RLE wordt uitgevoerd door een ervaren oogarts bij Spectrum Oogzorg. Het gaat meestal om een kleine ingreep die onder plaatselijke verdoving plaatsvindt. Tijdens de operatie wordt een opening gemaakt in het oog en de oude lens verwijderd. Vervolgens brengt de oogarts de multifocale kunstlens komt daarvoor in de plaats.

Na de operatie is het belangrijk om te rusten en de instructies van de oogarts goed op te volgen, zodat het oog kan genezen.

Bij Spectrum Oogzorg in Rozendaal en Almelo kunt u terecht voor professionele oogzorg. Het team van oogartsen staat altijd klaar om u te helpen met al uw oogzorgbehoeften.

Lenswissel ervaringen bij Spectrum Oogzorg

Een lenswissel (RLE) operatie is een behandeling waar u zich natuurlijk goed op wilt oriënteren. Lees hier over de ervaringen van andere patiënten die we bij Spectrum Oogzorg succesvol behandeld hebben met een lenswissel.

9/10

“Na mijn aanmelding werd er op korte termijn een afspraak gemaakt. Wat een deskundige en vriendelijke mensen. Er werd goed naar mij geluisterd. De optometrist en de oogarts werkten goed samen. Er werd overlegd met mij en er werd mij precies verteld wat er ging gebeuren en waarom. Ik ben zeer tevreden over de behandeling.”

Zorgkaart Nederland Bron: ZorgkaartNederland
10/10

“ik was zo bang voor de oogoperatie, maar stap voor stap werd ik begeleid en gerustgesteld. op mijn verzoek kreeg ik ook een rustgevend pilletje. intussen bij de diagnose bleek ik 50% zicht te hebben in beide ogen. nu na twee operaties heb ik honderd procent zicht, geen bril geen leesbril en ik geniet meer van alles wat ik zie. de voorzorg, de behandeling en de nazorg werkelijk in een woord Fantastisch!”

Zorgkaart Nederland Bron: ZorgkaartNederland
8/10

“Zeer goede communicatie, alle aandacht voor de patiënt! En beide ogen tegelijk behandeld”

Zorgkaart Nederland Bron: ZorgkaartNederland

Lenswissel behandeling met korte wachttijd

Bij Spectrum Oogzorg bent u verzekerd van doeltreffende lenswissel behandelingen met een korte wachttijd. U kunt zowel bij onze vestigingen in Rozendaal als Almelo terecht. Voor een lenswissel zonder indicatie van staar heeft u geen doorverwijziging van uw huisarts nodig. Deze ingreep valt zonder verwijzing met indicatie staar onder niet verzekerde zorg. De kosten voor de operatie zijn afhankelijk van de lens die u kiest en varieert tussen de 2485 euro en 2885 euro per oog.

Lensoperatie ter vervanging van de bril  
Multifocaal € 2.485
Multifocaal met cilinder € 2.885

 

Wilt u minder afhankelijk worden van een bril of contactlenzen? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.

 

Neem nu contact met ons op

Spectrum oogzorg

Kliniek voor innovatieve oogheelkunde

  • De beste oogspecialisten
  • Optimale patiëntbeleving
  • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
  • Zeer korte wachttijden
Spectrum Oogzorg
Rosendaalselaan 30
6891 DG Rozendaal